SSD Bővítés Kulcsrakészen

Home / Egyéb / SSD Bővítés Kulcsrakészen

Mit jelent a “kulcsrakész” megoldás?

Azt jelenti, hogy a meglévő rendszerét, összes telepített alkalmazással és beállítással átmásoljuk egy SSD-re. Ezután a számítógép ugyanúgy indul, mint korábban, de sokkal gyorsabban. A másolás után minden alkalmazás és minden adat rajta lesz a gépen. Ennek az a feltétele, hogy akkora SSD-t kell választani, amire ráférnek az adatai.

 
A videón bemutatjuk a folyamat kiinduló és végső állapotát. Egy hagyományos merevlemezre telepített operációs rendszert átmásoltunk egy SSD-re, majd az SSD-t behelyeztük egy az eredetivel megegyező laptopba, és egymás mellett futtatjuk mindkettőt. Ezáltal látszik, hogy mindkettő ugyanúgy működik, az automatikus indítási beállításokkal, valamint látszik a sebességkülönbség. A két gépet egyszerre indítjuk újra, betöltés után automatikusan elindítunk pár alkalmazást, és összehasonlítjuk az újraindulás idejét.

Miért váltson SSD-re?

Egyszerű. Az SSD bővítés pénzt keres Önnek.
Hogyan? Egyszerűen. Miután megtörtént a bővítés, minden művelet, amit a számítógépén művel hozzávetőleg négyszer gyorsabban történik meg. Miért? Mert Ön bármit is csinál a számítógépén, a gép közben használja a háttértárat, és amikor a háttértárat használja, SSD-vel nagyjából négyszer gyorsabban teszi azt.
Amikor a háttérműveletek elvégzése kb. négyszer gyorsabban történnek, ez az Ön szempontjából azt jelenti, hogy sokkal többet fordíthat produktív munkára, ahelyett, hogy a kis körbe-körbe forgó karikát nézné a képernyőn. Az idő pedig pénz!
Ja és még valami. Minél kevesebbet nézi a körbe-körbe forgó karikát az egérmutató helyén, annál kevésbé lesz ideges, és annál kevesebbszer jut eszébe, hogy kihajítja ezt a készüléket a csukott ablakon.

A produktív munkához pedig ez kell. Nyugalom. Csak az a kis karika, homokóra vagy tudom is én mi ott a képernyő közepén…
Ja és kevesebb dolgot felejt el. Ugye? Mert most mire bebootol a számítógép, mire betöltődik egy program, mire elindul egy alkalmazás, néha el is felejti, hogy miért indította el. Emlékszik rá, hogy valamit akart, de mire elindult, nem jut eszébe mi volt az. Ekkor elmegy megiszik egy kávét vagy teát, hátha eszébe jut. Közben megint azon gondolkozik, hogy kidobja ezt a gépet. Persze, ha kidobja, vehet egy másikat, az meg pénzbe kerül.
Csak hát fel van telepítve. Rajta van minden adat, program és végre összeállt. Sajnos mire kész lett, valahogy belassult. És most tanácstalan, nem tudja eldönteni mi legyen.
Ez is egyszerű.

Íme 3 SSD bővítés ami felkeltheti érdeklődését.

Különböző méretű Samsung 870-es SSD-vel. Mindhárom eset tartalmazza a meglévő rendszer integrálását, az SSD miatt szükséges rendszer beállításokat, illetve a régi merevlemezhez egy USB-s külső házat, amely így adattárolóként tovább használható.

250GB Kulcsrakész SSD

Érdekel az ajánlat

 • A rendszer ugyanúgy indul majd
 • Minden beállítás megmarad
 • A számítógép sokkal gyorsabb lesz
 • Ár: 28.300Ft

500GB Kulcsrakész SSD

Érdekel az ajánlat

 • A rendszer ugyanúgy indul majd
 • Minden beállítás megmarad
 • A számítógép sokkal gyorsabb lesz
 • Ár: 31.300Ft

1TB Kulcsrakész SSD

Érdekel az ajánlat

 • A rendszer ugyanúgy indul majd
 • Minden beállítás megmarad
 • A számítógép sokkal gyorsabb lesz
 • Most csak 38.800Ft-ért


SSD bővítés, minden amit tudni kell.
Mi az az SSD?

SSD
Egyszerű fordításban az SSD szilárd test meghajtót jelent, ahol a szilárdtest elnevezés arra vonatkozik, hogy az SSD-ben nincsen mechanikailag mozgó alkatrész. Az adatok tárolását különböző memória chippekkel oldják meg a gyártók, a csatlakozás a számítógéphez viszont hagyományos (azaz mostanság SATA) csatlakozóval történik, illetve az adatok elérése a számítógép szempontjából ugyanolyan, mint a klasszikus merevlemezek esetében. Ezért kívülről az SSD ugyanolyan adattárolónak tűnik mint a merevlemez, viszont sokkal gyorsabb és nem tartalmaz mechanikailag mozgó alkatrészt.
A témáról bővebben a Wikipédián olvashat…

Miért jó nekem az SSD bővítés?

Mit nyer egy átlagos felhasználó, ha kicseréli a hagyományos merevlemezét SSD-re. IDŐT. Abból pedig egyre kevesebb van. Alább egy youtube videót megtekintve tisztán kirajzolódik előttünk mennyivel is jobb az SSD. Ezt tekintve megnézheti, hogy mennyi időt nyerhet az SSD bővítéssel.

Hogy lehet ez? Mi az oka a gyorsulásnak?
A mondás szerint: egy lánc mindig csak annyira erős, mint amennyire a leggyengébb láncszeme tart. A számítástechnika nyelvére lefordítva: egy rendszer mindig akkora teljesítményre képes, mint amennyire a leggyengébb részegysége visszafogja azt. Sok számítógépet megvizsgálva arra a következtetésre jutunk, hogy a legtöbb várakozás a működés során a merevlemez SSD bővítésírás-olvasása miatt van. Azaz legtöbb esetben ez a leggyengébb láncszem. Ezért lehet, hogy régi, viszonylag kis teljesítményű készülékből is relatív nagy teljesítmény kipréselhető a merevlemez felgyorsításával, azaz SSD-re cseréjével.

Mindegy, hogy melyik SSD-t választom?
Természetesen nem. Azonban: szinte a leggyengébb, vagy fogalmazzunk máshogy, a legolcsóbb SSD is nagyságrendekkel jobb teljesítményre képes, mint a hagyományos HDD-k. Amennyiben szeretné böngészni mások méréses tapasztalatait a különböző típusokkal kapcsolatban, akkor itt talál bővebb információt: ssd.userbenchmark.com. Ha ehhez nem érez sok kedvet, akkor is megnyugtatjuk, a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás is nagyságrendekkel javítja a készüléke használhatóságát.
Van valakinek erről gyakorlati tapasztalata?

Persze, a NET tele van vele. Ennél sokkal közelebbi tapasztalataink is vannak, mert jómagam és a kollégáim egy része is gyakorlatban használja ezt a technológiai újítást. Jómagam több mint egy éve tértem át, és azóta nyugodt idegállapotban dolgozom, játszok, böngészek az otthoni gépemen, mert alig van várakozás, bármibe is kezdek bele. Ráadásul nem is telepítettem újra a gépem, egyszerűen a meglévő rendszert átmásoltam – szakmai nyelven bit-ről bit-re -, elvégeztem az SSD miatti finombeállítások, és ennyi.

Hogy lehet az én gépem is ilyen gyors?

SSD bővítés-sel, legegyszerűbb megoldás, hogy besétál egy számítástechnikai boltba, vásárol egy SSD-t. Otthon azután lementi az adatait, beépíti a készülékbe az SSD-t és újratelepíti az operációs rendszert, majd visszamásolja az adatait.

Nem szeretném vagy nem tudom megoldani, azt szeretném, ha kulcsrakészen megkapnám a régi életemet, de már sokkal gyorsabb verzióban!
Pont ezzel foglalkozunk, ebben tudunk Önnek segíteni. Kattintson a fölső vagy alsó gombra, ahol interaktívan tudunk továbblépni, illetve a fent említett 3 ajánlattal számolhat.

Fekete leves és egy kis magyarázat

Az nem lehet, hogy SSD bővítés után nincsenek hátrányok, és ez így is van. Vegyük ezeket sorban:

Drága. Persze ez relatív. Ugyanakkora tároló kapacitás sokkal drágább, ha SSD-t használunk, mint, ha hagyományos merevlemezt, de a technológia fejlődésével egyre olcsóbbá válik. Most 2019-ben egy 256GB-os SSD megközelíti az 500GB-os merevlemez árát, és azt jósolják, hogy hamarosan egyforma költsége lesz az azonos méretű merevlemezzel. Ezért ez a tétel egyre kevésbé igaz. Ennek ellenére, egyenlőre végig kell gondolni, hogy mire használjuk a gépünket leginkább. Ugyanis a nagy helyet foglaló állományok a hagyományos merevlemezeken a filmek, zenék és más letöltött tartalmak. Ezeket pedig tárolhatnánk külső merevlemezen, vagy akár a korábbi merevlemezünket, amelyet az SSD bővítés során kiszereltünk (egy usb-s hdd tároló kerettel ez egyszerűen megoldható). Ekkor pedig már nincs is szükség akkora rendszerlemezre.

Élettartam. Ez a második gyenge pont egy SSD életében, de a technológia fejlődésével ez is sokat javul, hiszen vannak a környezetünkben 2-3 éve hibátlanul működö, folyamatos használatban lévő SSD-k. Mivel az SSD egy flash memória alapú rendszer, sajátossága, hogy egy-egy memória szegmenst írhatósága véges. A gyártó megadja, hogy garantáltan hányszor írható egy szegmens, ezért SSD és SSD között is különbség van. Például az Intel X25-M SSD esetén 37.5TB adat felírását garantálják, ami 20GB/nappal számolva 5 évet jelent.

Egy átlagos felhasználó nem ír a lemezére 20GB-ot naponta. Emellett – a Windows sajátosságai miatt – vannak finombeállítási lehetőségek az operációs rendszeren belül, amely tovább tudja növelni az SSD élettartamát. A garantált SSD élettartam végén nem hal meg a lemez, hanem tovább használható. Lelkes informatikusok különféle teszteket végeztek, ezek fellelhetők az interneten. A következő linken egy 250GB Samsung 860 típusú SSD-t teszteltek, akinek kedve van hozzá végigolvashatja – a leírás angol. Összefoglalva a teszt eredményét, napi 30GB adat felírás mellett a várható élettartama 21 év lett ennek a típusnak.